Stichting VBOB

Op maandag 13 oktober zijn wij met alle studenten van Active Ageing naar de themadag van Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant (VBOB) geweest. Deze stichting behartigt de belangen van alle ouderen in Brabant en mengt zich in de maatschappelijke discussie. Stichting VBOB praat en denkt mee, daar waar ouderenbeleid plaatsvindt. Deze stichting heeft een themadag georganiseerd met als thema: 'De economische meerwaarde van senioren in een participatiesamenleving'. We werden hartelijk ontvangen met een kopje koffie of thee.

We werden welkom geheten door Harrie Dirkx, de dagvoorzitter, en vervolgens kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

- De maatschappelijke meerwaarde van senioren (door Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde Cultuur & Samenleving, provincie Noord-Brabant)
Brigite begon haar presentatie met het feit dat ze het thema voor deze dag wat apart vond om in harde cijfers uit te drukken. Ze vertelde dat de inzet van de senioren over andere zaken gaat dan over de harde cijfers, namelijk om zingeving, betrokkenheid, het bieden van een helpende hand en het delen van levenservaring. Het gaat uiteindelijk om warme menselijk zorg. Ook is er gesproken over de huidige samenleving, met als vraag: voelt iedereen zich wel gezien en gehoord? En is er wel voldoende oog voor de mensen die zich graag voor een ander inzetten, maar zijn er ook voldoende handen om iedereen te helpen die steun nodig heeft? Ze wil laten zien dat de mensen op de provincie kunnen rekenen. Zo vertelt ze dat de provincie zich inzet voor praktische dienstverlening en deskundigheidsbevordering door middel van diverse projecten. Verder heeft ze het over verschillende ICT-projecten gehad waardoor senioren langer thuis kunnen blijven wonen.

- De maatschappelijke meerwaarde van senioren (door Frans Slangen, voorzitter VBOB)
Frans Slangen vertelde ons dat er een negatieve beeld bestaat over senioren, namelijk dat ze egoïstisch zijn en alleen met zichzelf bezig zijn. Ook vertelde hij dat de huidige omgeving een vijandige houding heeft tegenover senioren. Vroeger was dit niet zo. Nu ligt volgens hem het accent op de jongeren, door de ouderen te offeren. Hij benoemde dat het negatieve beeld over senioren niet juist was en dat de senioren meer voor zichzelf moeten opkomen en een belangrijke rol hebben in de participerende samenleving. Ook werd het beeld geschetst dat het geld vooral bij de senioren zou zitten. Frans Slangen verklaarde dat dit zo kon zijn omdat de huidige ouderen uit een tijd komen waar je spaarzaam was en dus financieel onafhankelijk bleven. Hierbij stelde hij de vraag: zijn de jongeren van nu eigenlijk ook wel zo spaarzaam? De boodschap die hij ons mee wilde geven was vooral dat de ouderen van nu al hebben opgebracht, maar ook nog steeds opbrengen door middel van vrijwilligerswerk, oppassen op het kleinkind en bijvoorbeeld een bestuursfunctie bekleden.

- Europese programma's voor gezond en actief ouder worden (door Lambert van Nistelrooij, lid Europees parlement CDA)
Lambert van Nistelrooij is van mening dat binnen de EU meer initiatieven moeten worden georganiseerd met betrekking op de vergrijzing van de bevolking. Hij heeft het over een Europees innovatiepartnerschap voor gezond en actief ouder worden. Met behulp van ICT kunnen we de kwaliteit van leven verhogen, aldus van Nistelrooij. Smart Homes, huizen die dusdanig zijn ingericht dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Van Nistelrooij heeft het dan niet over de vergrijzing, maar over 'de zilveren economie'.

- 'Economische waarde' is een te beperkte lens (door Jaap van der Sar, namens St. Oikos)
Jaap van der Sar heeft ons het rendement van senioren laten zien. Deze berekening is gebaseerd op al het vrijwilligerswerk wat de senioren doen. Uit deze berekening blijkt dat de senioren per jaar ongeveer 20,6 miljoen euro opbrengen en dat er wel degelijk een economische meerwaarde is van senioren.


- Zelfactivering van ouderen (door Headly Binderhagel, voorzitter NOMB)
De begrippen die tijdens dit betoog centraal stonden waren actief burgerschap en een participatiesamenleving. Deze begrippen waren gekoppeld aan de zelfactivering van ouderen. Ook is hij een voorstander om cursussen en opleidingen over verschillende welvaarts- en ouderdomsziekten beschikbaar te stellen, zodat de mensen precies weten wat het inhoud en waar ze mee te maken hebben en daar dan ook naar kunnen handelen.

- KNVG vandaag en morgen (door Steven Molkenboer, vicevoorzitter KNVB)
Steven Molkenboer deed het boekje over het pensioen open. Zoals het er nu uitziet, gaan zowel de ouderen als de jongeren er op achteruit. Hij benoemd vooral dat er meer samen gewerkt moet worden tussen de KNVB en ouderenbonden en samen overal beïnvloeden door middel van acties.

- Een blik op de toekomst (door Harrie Dirkx, dagvoorzitter)
Harrie Dirkx sluit deze dag af met een blik op de toekomst. De senioren komen weer in beeld, maar ook de jongeren. Burgerinitiatieven staan ook weer centraal. Hij bedankte ons voor onze komst en wenste ons een prettige dag verder.

Mijn mening
Ik had verwacht dat het minder over politiek zou gaan, maar economie en politiek zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelf ben ik niet zo ingesteld op de economie en de politiek. Dit zijn dan ook onderwerpen die mijn aandacht pas trekken wanneer er bijvoorbeeld maatregelen worden genomen die mij aangaan, zoals het afschaffen van de studiefinanciering. Verder vond ik dat alle sprekers, op Headly Binderhagel na, alleen maar gericht waren op de senioren. Natuurlijk, het merendeel wat in de zaal zat waren ook senioren, maar dit was een themadag gericht op senioren die voor iedereen toegankelijk was. Ook werd de kloof tussen senioren en jongeren besproken, zowel in een negatief als in een positief daglicht. Frans Slangen schetste een negatief beeld over jongeren, wat na een vraag uit de zaal, niet helemaal zijn bedoeling was geweest. De meeste sprekers zouden graag zien dat de kloof tussen senioren en jongeren dan ook minder groot was. Ik sluit mij daarbij aan, de kloof is te groot voor een goedwerkende participatiesamenleving. Wij, jongeren, kunnen veel leren van senioren, maar andersom is dat ook zo! Ik ben ook van mening dat ICT een heel goed hulpmiddel kan zijn om ouderen langer zelfstandiger te laten wonen en zie daar dan zeker een toekomst in, zeker in deze tijd.