Dementie

Er zijn twee colleges geweest die over dementie gingen. Deze zijn gegeven door  Drs. Martin R. van Gennep.

Dementie betekent letterlijk 'ontgeesting'. Verschillende kenmerken hierbij zijn:
- Geheugenproblemen + eén van volgende onderstaande
- Afasie (spraakprobleem)
- Apraxie (probleem in handeling)
- Agnosie (herkenningsprobleem)

- Probleem in de hoog cortale functie (logisch redeneren)

Bij de diagnose van dementie moet psychose worden uitgesloten!

Er zijn diverse vormen van dementie:
- Korsakov
- Ziekte van Pick
- Lewy Body
- Alzheimer = progressief --> het wordt steeds erger, er vindt stolling plaats tussen de neuronen van de eiwitten. Dit belemmert de overdracht.


Er zijn twee soorten geheugen. Namelijk, het korte termijn geheugen en het lange termijn geheugen. Bij dementie worden er bijna geen nieuwe dingen aangeleerd, het korte termijn geheugen wordt als eerste aangetast. Drs. Martin R. van Gennep noemde het voorbeeld van een boekenkast. De bovenste boeken zijn er als laatste ingezet, dus die worden als ook er als eerste weer uitgehaald. Net zo lang totdat er geen boeken meer in de kast staan.

Er is ook gesproken over de relatie tussen bewegen en dementie. Bewegen heeft goede gevolgen op de gezondheid. Door beweging neemt de hersencapaciteit toe. Een verrijkte omgeving heeft dan ook invloed op de hersenen. Volgens Drs. Martin R. van Gennep is het bewezen dat mensen die veelvuldig bewegen, dat de kans op dementie voor deze doelgroep verkleind.

Zo heb je bijvoorbeeld ook wanneer je beweegt, je een betere doorbloeding krijgt. Dit houdt in dat je hele lichaam een betere voeding tot zich kan nemen. Zo heeft Dhr. Erickson een onderzoek gedaan. Hij liet mensen op een hometrainer fietsen, vervolgens bekeek hij hun conditie en maakt een MRI van bepaalde delen van de hersenen. Uit deze test bleek dat mensen met een betere conditie een grotere hypocampus hebben. De hypocampus is te vinden in het temporale gedeelte van de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen. Uit dit onderzoek rolt eigenlijk een nieuw onderzoek want geldt dit ook voor ouderen?
De conclusie die wij hier wel uit kunnen trekken is dat bewegen een positieve invloed heeft op de cognitieve functies.



Literatuurlijst:
Gennep,van M.R. (2014) Lectoraat Active Ageing. Avans Hogeschool Breda.