Age Friendly Cities

Age Friendly Cities is een internationaal programma van de WHO dat helpt steden en gemeenschappen om een ondersteunende en stimulerende omgeving te creëren om zo de gezondheid, maatschappelijke participatie en veiligheid van ouderen te verbeteren. Daaroor concentreert het WHO zich vooral op sociale- en omgevingsfactoren die bijdragen tot actief en gezond ouder worden.

Er zijn een viertal aandachtspunten:
- Het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen
- De stad maken tot een plaats waar ouderen empowered worden, gezond en gelukkig kunnen leven
- De stad beter aanpassen aan ouder worden
- Een stad zonder uitsluiting, dus een stad zonder ageism

Rondom de Age Friendly Cities zijn er acht thema''s waaraan een stad moet voldoen om 'Age Friendly' te zijn, namelijk:

- Openbare ruimten en gebouwen moeten seniorproof zijn.
Hieronder valt vooral de toegankelijkheid van de stad, diverse looproutes met banken, parken en groenvoorzieningen, openbare toiletten en oplaadpunten voor scootmobiels en electrische fietsen.

- Mobiliteit.
De mobiliteit moet niet alleen behouden worden, maar ook vergroot worden. Zo moeten complexe kruispunten worden vermeden, signalisatie aanwezig zijn, diverse stimulansen om in beweging te blijven (preventie van sedentair gedrag) en voldoende verlichting zijn in de avonduren zodat de mensen ook s'avonds over straat durven.

- Huisvesting.
Voor de huisvesting geldt dat het beschikbaar, betaalbaar en toegankelijk moet zijn. Zo zal er aanpasbaar moeten worden gebouwd, dit houdt in bouwen naar de doelgroep, maar ook moet er diversiteit inzitten zodat het niet allemaal dezelfde gebouwen zijn. Domotica is in opkomst, de technologie komt steeds verder. Domotica helpt de mensen die beperkt zijn in huis via een signaal of afstandbediening bijvoorbeeld het licht aan en uit te doen. Zo moet er ook een creatieve inrichting zijn van de zones. Denk hierbij aan intergenerationeel (Bijv. het kangoeroewonen), woon-zorgzones en cirkelwonen.

- Sociale partcipatie.
Sociale inclusie en betrokkenheid bij activiteiten speelt ook zeker een rol. Net zoals racisme is er ageism, zo mag er ook niemand worden buiten gesloten vanwege zijn of haar leeftijd. Door middel van het integreren van ouderen in het onderwijs vergroot je de sociale participatie. Zo kunnen er ook programma's worden opgericht voor alle sociale klassen, cultuur en kunst meer onder de aandacht brengen en de bijeenkomsten voor ouderen ook op plaatsen geven waar anderen ook hun activiteiten houden.

- Sport en beweging.
Er moeten diverse beweegactiviteiten zijn op maat van de gebruiker maar ook in samenwerking met verschillende sportverenigingen. Deze kan je koppelen aan de sociale kaart van de omgeving. Serious gaming is een technologie wat nog steeds in opkomst is, door middel hiervan kan je het beweegpatroon bevorderen. Er zijn ook enkele beweegtuinen waarin je gemotiveerd wordt door beweging door middel van allerlei prikkels.

- Communicatie en informatie.
Er moet een integratie proces zijn voor het gebruik van technologie, ouderen kunnen meer een rol spelen in het beleid, er moet meer aandacht zijn voor eenzame ouderen (d.m.v. 1 op 1 contacten met een vertrouwenspersoon) en er moet op openbare plaatsen de mogelijkheid zijn om gebruik te maken van internet.

- Burgerparticipatie en tewerkstelling.
Er moet veel aandacht zijn voor vrijwilligerwerk en de mantelzorg. Zo moet er ook gewerkt worden aan de beeldvorming van de ouderen, jongeren zien ouderen anders dan dat ze daadwerkelijk zijn, maar dit geldt ook andersom. Zo moet er ook een verbod zijn om ouderen in de arbeid te discrimineren op basis van leeftijd. Een ander voorbeeld van burgerparticipatie zijn de ik-ga-op-pensioentrainingen en het gebruik maken van de opgebouwde kennis en wijsheid van de ouderen.

- Welzijn en gezondheid.
Er mogen geen financiële drempels zijn om gebruik te maken van de gezondheidszorg. Zo moet de mogelijkheid om gezond te willen leven gemakkelijk bereikbaar en beschikbaar zijn. Leefstijladviezen worden steeds meer onder de aandacht gebracht wanneer het gaat om de gezondheid.


Literatuurlijst:
Doninck van L. (2014) Active Ageing. Avans Hogeschool Breda.