Voorbereidingsopdrachten 'De nieuwe professional' & Euthanasie
Vragen ter voorbereiding week 3 "De nieuwe professional"
1. Wat houden de begrippen 'transitie, transformatie, participatiemaatschappij en burgerkracht' in?
Transitie - een structurele verandering.
Transformatie - omzetting van iets in een andere vorm.
Participatiemaatschappij - maatschappij die tot doel heeft om andere maatschappijen te controleren door deelnemingen in het aandelenkapitaal.
Burgerkracht - vermogen een samenleving om collectieve sociale initiatief te ontplooien met als doel een kwalitatieve bijdrage te leveren aan deze samenleving vanuit gezamenlijk belang.
2. Beschrijf in 1 á 2 a-4 hoe jij zelf als (toekomstig) professional naar deze transitie kijkt? Waar liggen volgens jou kansen voor ouderen (en jongeren en verbindingen tussen generaties) met de veranderende wet en regelgeving en het 'nieuwe' denken? Hoe denk jij dat we deze kansen kunnen benutten? Hoe kunnen we eventuele bedreigingen het hoofd bieden?
Wanneer ik kijk naar deze transitie, denk ik dat het van belang is dat de relatie tussen jong en oud ernstig moet veranderen. Ik denk dat ouderen nog meer in beeld moeten komen bij jongeren, zodat het beeld wat jongeren van ouderen hebben verandert. Maar ook het beeld wat ouderen van jongeren hebben zou moeten veranderen. Ik denk dat dit een kans is voor beide doelgroepen. Ze hebben elkaar namelijk nodig, voor algemene ontwikkelingen,
relaties maar ook voor eventueel mantelzorg. Ik denk dat het voor ouderen namelijk een bedreiging wordt dat hun zo lang mogelijk zelfstandig moeten
wonen. Nu is het wel zo dat ouderen dat meestal zelf wel willen, maar zorg is wel van belang. Zo ben ik van mening dat mantelzorg steeds belangrijker wordt in deze maatschappij.
3. In hoeverre ben jij zelf een 'mantelzorger' of geef jij 'informele zorg'?
Ik ben geen mantelzorger en ik geef geen informele zorg. Wel heb ik geprobeerd om bij het verzorgingstehuis in de buurt vrijwilligerswerk te gaan doen, maar dit is er helaas bij ingeschoten. Mijn moeder was wel de mantelzorger van mijn oma. Ze regelde alles, de papieren,medicatie, eventuele activiteiten. Mijn oma werd ook altijd opgehaald rond een uur of drie om bij ons op de koffie te komen en het avondeten te nuttigen. Dit gebeurde eigenlijk elke dag. Wanneer mijn oma vragen had, kwam ze bij mijn moeder en ze regelde het. Wanneer mijn moeder dit niet deed, was het een hoop geregel voor mijn oma waardoor verwarring heel snel ontstaat.
4. Ben jij bereid om in de toekomst anderen zoals familie maar ook buren etc te gaan helpen?
Natuurlijk ben ik bereid om anderen te helpen wanneer hun mijn hulp goed kunnen gebruiken.
5. Hoe wordt er in jouw omgeving gesproken en gedacht over alle ontwikkelingen (WMO, WLZ, participatiesamenleving etc)?
In mijn omgeving wordt gesproken over het feit dat er wordt bezuinigd op de ouderen, terwijl dit een doelgroep is waar niet op bezuinigd zou moeten worden.
Richtvragen bij de literatuur (week 4) Bijeenkomst 2 ASB 468 KNMG wil onderzoek naar ouderen met stervenswens
Wat vreest KNMG in dit artikel en welke vragen willen zij met het gevraagdeonderzoek eerst beantwoord zien?
Volgens de KNMG kunnen de transparantie en zorgvuldigheid van de Euthanasiewet verloren gaan. Ook de toets of er geen andere mogelijkheden zijn dan de dood zou in het gedrang kunnen komen. Toch benadrukt de KNMG dat de Euthanasiewet meer ruimte voor ouderen met een stervenswens biedt dan vaak wordt gedacht.
468 Aantal euthanasieverzoeken neemt al jaren niet toe.
Beschrijf hoe de aard van de euthanasieverzoeken door de jaren heen veranderd is en hoe dit komt. En wat is tegenwoordig de belangrijkste reden achter het euthanasieverzoek?
De aard van de euthanasieverzoeken blijkt in dertig jaar enigszins veranderd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was pijn de belang- rijkste reden voor een verzoek om euthanasie. Door betere pijnbestrijding en betere palliatieve zorg is pijn als belangrijkste reden verschoven van ongeveer de helft naar één van de vijf verzoeken. Verlies van waardigheid en zingeving zijn tegenwoordig ook belangrijke redenen voor een euthanasieverzoek.
Ouderen met een stervenswens vragen om luisterend oor: Voltooid leven in Maatwerk, vakblad voor maatschappelijk werk.-
Het 'voltooid leven' is een subjectief begrip;
wat wordt daarmee bedoeld?
Lijden aan het leven is wat de oudere daar zelf onder verstaat. Een definitie valt niet te geven. Het krijgt zijn eigen betekenis in ieder individueel geval. . Er zijn de laatste jaren veel portretten van levensmoede ouderen op televisie en in boekvorm verschenen. Wat veel van deze ervaringsverhalen met elkaar gemeen hebben, is een ondertoon van angst, pijn of verlies. Mensen zijn klaar. Niet met het leven, maar met het lijden.
Wat zou je zelf (als oudere) onder een voltooidleven verstaan?
De dingen hebben gedaan die je hebt willen doen. 'Het is goed zo'.
Beschrijf een aantal verlieservaringen die ertoe kunnen bijdragen dat ouderen hun leven als uitzichtloos ervaren.
Overlijden van echtgenoot, kennisenkring. Stervenswensen van ouderen zouden deels verklaard kunnen worden door existentiële ouderdomsproblematiek, zonder dat dit direct pathologisch geduid hoeft te worden. Het gaat dan om het lijden vanwege lichamelijke aftakeling, het
inkrimpen van de sociale kring, het verlies van status, de afhankelijkheid van zorg of het vooruitzicht op een of meer van deze zaken.
Op welke wijze dienen professionals ouderen met een 'stervenswens' te benaderen? Welke valkuil dienen zij daarbij te omzeilen?
Uit onderzoek blijkt dat ouderen zich niet alleen door hun omgeving, maar ook door hulpverleners 'in de steek gelaten' voelen. Op de uiting van een stervenswens wordt namelijk vaak gereageerd met het aanbieden van afleiding, therapeutische interventies of medicatie. Men hoopt uiteraard dat hierdoor de sociale of fysieke omstandigheden zodanig veranderen, dat de stervenswens afneemt. Als hulpverlener is het van groot belang om deze ervaringen bespreekbaar te maken. Ouderen met een stervenswens vragen om een luisterend oor. Zij worstelen met 'trage' vragen die je niet snel kunt oplossen met een uitje of een nieuw luisterboek.
Verplaats je in de positie van een professional die zich geconfronteerd ziet met een oudere die worstelt met de door jou geformuleerde zingevingsvraag. Op welke wijze zou jij deze oudere met een stervenswens willen begeleiden?
Proberen het te begrijpen ondanks het moeilijk is, er zijn voor die persoon maar toch wel hem of haar proberen te laten inzien dat hun nog wel van belang
zijn.
Botsende visies: Een reflectie op het minitheman'Dementie en het zelfgewilde levenseinde'
Welke twee waarden spelen een rol in de discussie over euthanasie bij dementie?
Ondraaglijk en uitzichtloos lijden & zelfbeschikking of barmhartigheid.
Welk motief ligt vaak ten grondslag aan het euthanasieverzoek (bij dementie)?
De wens controle over het eigen levenslot te houden blijkt een belangrijk motief om een euthanasieverzoek te doen.
Wat wordt er verstaan onder 'the disability paradox'?
Zij hebben het vermogen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en hun grenzen te verleggen (de zogeheten disability paradox toont dat personen die in de visie van anderen in een niet-benijdenswaardige situatie verkeren, een onverwachte hoge kwaliteit van leven ervaren).
Oplossingsgerichte gespreksvoering bij ouderen-
Wat is oplossingsgerichte gespreksvoering?
Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de hulpverlener onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken. Oplossingsgerichte therapie is kortdurend en resultaatgericht. Deze werkwijze spreekt veel cliënten aan. Het lijkt erop dat het ook een effectieve werkwijze is. Diverse overzichtsstudies laten positieve effecten van oplossingsgerichte therapie zien.
Wat vind je van de oplossingsgerichte vragen die je kunt stellen?
Het zijn allemaal vragen die de cliënt zelf het antwoord laat geven maar ook de oplossing.
Wat is de kritiek op 'het vergroten van toezicht bij ouderen met suïcidegedachten'?
Vergroten van toezicht is vooral gericht op controle bij suicide gedrag zonder oog te hebben op de visie van de cliënt.
Hoe kun je vanuit de oplossingsgerichte methodiek reageren op cliënten met suïcidegedachten? Welke houding kun je hierbij aannemen?
Het herhalen van dat wat de client heeft gezegd,hierdoor wordt de samenwerking vergroot.
Reflectievragen naar aanleiding van het ASB perspectief op Active Ageing
- Tot welke professionele inzicht(en) hebben de twee themadagen geleid? Wat is er veranderd voor jou als toekomstige beroepskracht? Licht concreet met voorbeelden toe wat je na deze dagen anders ziet, kunt, doet of zal gaan doen (of niet en waarom dan niet). Licht je antwoord toe met een verwijzingen naar de themadagen.
De twee themadagen hebben voor mij als toekomstige beroepskracht niet veel opgebracht met betrekking tot mijn werkveld. Deze themadagen vond ik daarom niet minder interessant. De onderwerpen waren naar mijn idee vooral gericht op mensen die werken in de zorg. Nu is de minor natuurlijk hier wel het meeste opgericht, maar mijn opleiding heeft meer oog voor actief ouder worden. Later zal ik in mijn werkveld niet te maken krijgen met euthansie of de WMO. Natuurlijk krijg ik ook te maken met de veranderingen in de maatschappij en daar ben ik me ook heel bewust van. Daarom ben ik van mening dat wij SBE'ers straks een grote rol gaan spelen in onze gezondheid, omdat voorkomen dan genezen nu eenmaal beter is.
- In welke mate beschik je over de kennis en vaardigheden om een Active Ageing vraagstuk vanuit micro-, meso- en macroperspectief te bekijken? Licht je antwoord toe door een voorbeeld te geven en geef aan wat de toepassing van een analyse vanuit deze perspectieven oplevert.
Ik zal mijn project gebruken als voorbeeld. Vanuit Groenhuysen is er de vraag naar e-health, puur omdat hun meer werk moeten verrichten met minder personeel. Het macroperspectief is dus de overheid die een grote rol speelt in de financiën en het mesoperspectief is stichting Groenhuysen. De mensen die hier mee te maken of lat van krijgen krijgen zijn de bewoners binnen en rondom Groenhuysen. Dit is dus het microperspectief. Door middel van e-health wilt Groenhuysen de kwaliteit te behouden voor de bewoners.
- Welke elementen uit de ASB themadagen zijn jou persoonlijk bijgebleven en waarom?
Het college rondom euthanasie vond ik erg aangrijpend en dat zal mij ook bijblijven ondanks dat ik hier in mijn werkveld niet mee te maken ga krijgen, kan ik dit in mijn persoonlijke kringen wel mee maken. Dit is een lastig maar bovenal een persoonlijk onderwerp, maar ik heb uit dit college wel geleerd dat ik hier meer voor open moet staan.