Verleiden tot gezondheid
Dit essay gaat in over de verschuivingen in het denken over de oorzaken van ziekten, maar ook op het belang van integraal benaderen van de gezondheidsbevordering op lokaal niveau. Uit dit essay blijkt dat Nederlanders een ongezonde leefstijl hebben ten opzichte van anderen omringende landen. Dit is al het eerste punt waar ik op stuitte: waarom zijn wij zo ongezond? De verschillende leefstijlfactoren liegen er niet om en niemand komt er onderuit. Wanneer we op de lange termijn gezond willen blijven zullen we een aantal dingen moeten veranderen, zoals bijvoorbeeld de slechte gewoonte om te roken. In dit essay komt roken ook nog aan bod, er wordt in de gemeenten te weinig aandacht besteed aan roken. Ik vraag bij mezelf dan af, hoe wil je dit aanpakken onder de jeugd? Wordt er een voorlichting gegeven, wat ze na een half uurtje alweer kwijt zijn? Of wordt het op een innovatieve en positieve manier georganiseerd en uitgevoerd? Zo kom ik op het onderwerp positieve psychologie. Wanneer je iets negatiefs wilt benaderen zodat het mogelijk positief kan worden, waarom begin je dan niet gelijk goed en start je op een positieve manier? Dit essay maakt duidelijk dat de meeste interventies, niet positief genoeg zijn. Ongezonde leefstijlfactoren, risicogroepen, gezondheidsklachten.. Dit zijn allemaal negatieve benaderingen wat waarschijnlijk weinig effect heeft. Zo wordt er gesproken over een bredere en positievere benadering van de doelgroepen. We moeten de mensen verleiden om tot gezonde keuzes te komen en niet met de vinger wijzen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook de wijk op een gebruiksvriendelijke manier inrichten, zodat de mensen makkelijker de gezonde keuze maken.
Er wordt in dit essay gesproken over dat veel interventies gericht zijn op voeding en bewegen. Maar wat ik me afvraag is, wordt er wel op de juiste manier omgegaan met het onderwerp voeding? Ouders schotelen hun kinderen al snel genoeg zoetigheid voor zoals een vol glas cola, snoepjes en chocolade. Ja, lekker is het wel, maar gezond? Zo denk ik wel dat niet alleen de ouders, maar eigenlijk heel Nederland moet wakker worden. Wanneer we allemaal per week alles zouden opschrijven en om zouden moeten zetten in suikerklontjes, kan ik denk ik wel voorspellen hoeveel procent er van de Nederlande bevolking diabetici hebben over tien jaar. Natuurlijk is dit een beetje roekeloos, maar ik ben van mening dat wij allemaal teveel suikers eten zonder dat we het door hebben. Om dan op het punt verleiden tot gezondheid te komen, gezonde voeding zoals fruiten en groenten zouden wij ook zo moeten kunnen 'verkopen' zodat ook dit verleidt tot gezond gedrag.
Ik vind dat dit essay sterk in zijn schoenen staat. Het laat zien hoe het ervoor staat en hoe het is, maar ook wat de mogelijkheden zijn en hoe we dat kunnen doen. Ik sluit mij aan met de manier van werken zoals in dit artikel wordt geschetst.