'Een blik in de toekomst'
Welke maatschappelijke macro-trends (minimaal 3) zie jij in het werkveld van jouw toekomstig beroep?
Beschrijf deze macro-trends in je eigen woorden licht deze toe aan de hand van 2 duidelijke voorbeelden per trend.Demografisch - De vergrijzing blijft toenemen. ("Vergrijzijng: wat zijn de belangrijkste verwachtingen voor de toekomst?", 2014)
Door de vergrijzing zie ik een kans. Hierdoor komt de doelgroep ouderen steeds meer aan bod en gaat ook een steed belangrijkere rol in de maatschappij spelen. In mijn werkveld is dit denk ik ook een doelgroep waar ik mee te maken kan krijgen.
Economisch - We hebben financieel allemaal minder te besteden. (Langelaar,2012)
Financieel hebben we allemaal minder te besteden door de crisis, maar mensen zien ook de waarde van hun gezondheid en ik denk daardoor ook dat mensen bereid zijn om hierin te investeren en dat dit een steeds belangrijker aspect wordt in de toekomst.
Sociaal - De sociale cohesie neemt toe, maar is nog steeds belangrijk. ("Bewoners aandachtswijken zien hun buurt duidelijk vooruitgaan", z.j.)
Omdat mijn werkveld zich ook bezig houdt met sociale cohesie in onder andere de wijken, is het belangrijk dat de sociale cohesie die er al is, behouden wordt. Dit is een aspect waar ik in mijn werkveld ook zeker mee te maken ga krijgen.
Technologisch - Technologiën nemen toe, waardoor meer mogelijk wordt. ("Rijksbrede trendverkenning", 2013)
Door de minor Active Ageing heb ik nu een helder beeld van de technologieën die er zijn, maar ben ik me er ook meer van bewust dat technologie een steeds belangrijkere rol gaat krijgen. Deze technologieën zijn voor alles inzetbaar, dus waarom niet voor mijn werkveld?
Ecologisch - Duurzaamheid speelt een belangrijkere rol. ("80% ondernemers vindt duurzaam ondernemen belangrijk", 2014)
Duurzaamheid is ook een factor die wij steeds vaker terugzien. Mensen willen duurzaam zijn en wat betekenen voor de wereld. Ook als ondernemer speelt dit een belangrijke rol. Omdat ik mischien later voor mijzelf wil beginnen neem ik dit ook mee als belangrijke trend binnen mijn vakgebied.
Opdracht 2
Ik zie de toekomst van de gezondheidszorg in de toekomst veranderen. Nu is de gezondheidszorg vooral gericht op het behandelen en genezen van ziektens/ aandoeningen. Ik ben van mening dat er in de toekomst meer aandacht komt voor het voorkomen van deze ziektens. Er zijn namelijk
ziektens die wij zelf in de hand kunnen hebben of waar wij ons tegen kunnen beschermen, puur door alleen je leefstijl te veranderen. Voorkomen is namelijk beter als genezen. Natuurlijk zijn niet alle ziektens te voorkomen of op deze manier te behandelen, maar leefstijl speelt zeker een belangrijke rol.
<-------------->
Natuurlijk is gezondheidszorg meer dan alleen leefstijl etc. maar dit gebied is wel het stukje in de gezondheidszorg waar ik me later mee hoop bezig te houden. Ouderen zullen zelfstandig moeten blijven wonen in de toekomst, maar ik denk ook zeker dat hier de nodige aanpassingen voor ontwikkeld zullen worden.
Opdracht 3
Beschrijf een tweetal situaties uit een eerdere stage, project dat je gedaan hebt voor je opleiding, waaruit blijkt dat jij in staat bent 'anders te denken'.
Ik heb vorig schooljaar een stage gelopen bij Brabant Water en wat ik op deze stage mocht uitvoeren is nog ontzettend in opkomst, namelijk bedrijven die zich willen bezig houden met de gezondheid van hun personeel om zo onder andere het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. Deze insteek was nieuw voor mij en vroeg mij ook om creatief te denken. Zo heb ik in mijn tweede schooljaar ook een Student Company gehad. Dit is een minionderneming met leerlingen van diverse opleidingen. Bijvoorbeeld net zoals de manier waarop de minor Active Ageing is samengesteld. Zo heb je meerdere disciplines en ook meerdere invalshoeken en wellicht ook een groter percentage met betrekking tot slagingskans. Hier heb ik geleerd om creatief maar ook innovatief te denken.
Creatieve manier van hoe ondernemend ik ben.
Bronvermelding:
Bewoners aandachtswijken zien hun buurt duidelijk vooruitgaan. (z.j.). Geraadpleegd op https://www.google.nl/url?=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CGoQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbestanden%2Fdocumenten-en-publicaties%2Frapporten%2F2013%2F04%2F11%2Fbewoners-aandachtswijken-zien-hun-buurt-duidelijk-vooruit-gaan%2Fbewoners-aandachtswijken-zien-hun-buurt-duidelijk-vooruit-gaan2.pdf&ei=4eKKVKiZF4fsO7DkgKgE&usg=AFQjCNGPREvhvVcU6XsLyeBwOuxOg4PP0Q
Langelaar, J. (2012, 5 oktober). CBS: Nederlanders hebben steeds minder te besteden. Geraadpleegd op https://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2012/10/CBS-Nederlanders-hebben-steeds-minder-te-besteden-ELSEVIER351234W/
80% ondernemers vindt duurzaam ondernemen belangrijk. (2014, 28 april). Geraadpleegd op
https://www.energieondernemer.nl/2014/04/28/80-consumenten-vindt-duurzaam-ondernemen-belangrijk/
Rijksbrede trendverkenning. (2013). Geraadpleegd op:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&ved=0CFUQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbestanden%2Fdocumenten-en-publicaties%2Frapporten%2F2013%2F06%2F17%2Frijksbrede-trendverkenning%2Frijksbrede-trendverkenning.pdf&ei=AeeKVOzzFMSQPbDmgfAB&usg=AFQjCNGcSwcCTwPtnqUSTci4RDBocwuwrg
Vergrijzijng: wat zijn de belangrijkste verwachtingen voor de toekomst? (2014, 23 juni). Geraadpleegd op:
https://www.nationaalkompas.nl/bevolking/vergrijzing/toekomst/